Route naar v.v. d'Olde Veste '54

Route naar v.v. d'Olde Veste '54

.

vv d'Olde Veste '54

vv d'Olde Veste '54

Website: http://www.oldeveste.com/

d'Olde Veste '54 , de club met de kleuren van de stad Steenwijk

Voetbalvereniging d'Olde Veste '54 werd in 1954 opgericht in de oude (‘olde') vestingstad (‘veste') Steenwijk. De club verloochent haar afkomst niet, ‘want geboren onder de Steenwijker toren' zijn de clubkleuren blauw en geel, gelijk aan die van de stad Steenwijk, het kloppend hart van de Kop van Overijssel.

De basis van Olde Veste ligt in de lokale bedrijfsvoetbalcompetitie. Ter afsluiting van die competitie speelde een gelegenheidsteam, samengesteld uit spelers van diverse bedrijfselftallen, een wedstrijd tegen een ploeg uit Wolvega. Na afloop van dat duel rees de vraag of men niet in competitieverband kon gaan spelen, en dan met name op zaterdag.

In datzelfde jaar, 1954, werd op 24 november in Hotel Blok aan de Markt in Steenwijk de club officieel opgericht. De eerste wedstrijden van de piepjonge club werden gespeeld op het weiland van boer Van Dorsten. Hij bezat een stuk weiland aan de Gagelsweg, net aan de andere kant van de spoorlijn die langs het huidige sportpark Parallelweg loopt. Dat veld werd op 15 september 1962 in gebruik werd genomen. In 1959 werd het eerste kampioenschap met het eerste elftal behaald, terwijl in 1963 de B-junioren de titel pakten.

Tot 1995 voetbalden de senioren van de Steenwijker zaterdagclub op een bescheiden niveau. Daarna werd met de inbreng van meerdere clubleden het begrip prestatievoetbal geïntroduceerd. Het aanstellen van een jonge trainer leverde misschien veel vragen op, maar het betekende wel de start van een indrukwekkende opmars binnen voetballend Nederland. In het seizoen 1996/97 werd het eerste elftal kampioen in de vijfde klasse A om vervolgens via diverse kampioenschappen tien seizoenen later de eerste klasse binnen te stappen. Inmiddels stond de club al op de drempel van de hoofdklasse, maar werd de beslissende wedstrijd tegen Flevo Boys verloren.

Sinds het begin van de jaren negentig is het fundament van de jeugdafdeling aanzienlijk uitgebreid en versterkt, zodat die categorie niet alleen onstuimig groeide in kwantitatieve zin, maar ook kwalitatief steeds sterker werd. Zo speelden alle vertegenwoordigende jeugdelftallen in 2009 op het landelijke tweede of derde niveau, een unicum voor een bescheiden stad als Steenwijk. Ook nu nog behoort Olde Veste met haar jeugdteams tot de top van de amateurs in het noorden van Nederland.

Een belangrijk onderdeel van de blauwgele jeugdafdeling bestaat nu uit meisjes. Inmiddels is de vrouwelijke groep uitgegroeid naar 150 leden en behaalde het eerste team in 2013 haar eerste kampioenschap. Olde Veste kent verder ook een enthousiast G-voetbalteam, dat momenteel als een van de vaandeldragers geldt van de Maatschappelijk Verantwoorde Activiteiten van Olde Veste. De vele activiteiten op dit gebied leverden de club in 2013 een eervolle nominatie van de KNVB op.

Waar Olde Veste begon met één senioren- en één jeugdteam, spelen vandaag de dag niet minder dan 55 teams wekelijks hun wedstrijden. Het ledental van toen (40) is gestaag uitgegroeid. Inmiddels is eind 2012 de magische grens van 1000 leden overschreden. Daarmee is Olde Veste veruit de grootste voetbalvereniging in de wijde omgeving.

De ambities van Olde Veste zijn nog lang niet gestild. Een gezonde positie in de hoofdklasse, mede mogelijk gemaakt door de Olde Veste Business Club, blijft het directe streven. Toch zijn niet alle ogen louter gericht op het eerste elftal. Via de weg der geleidelijkheid wil de club ook de jeugd naar een steeds hoger (lees: landelijk) niveau tillen. Stap voor stap werd en wordt daaraan gewerkt en daarbij was de eervolle, prestigieuze Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland (2008) een grote stimulans voor de sympathieke en ambitieuze blauwgele zaterdagclub uit Steenwijk.

We besluiten graag met onze slogan ‘Da's nou Olde Veste - dynamisch, ambitieus en sociaal' is'. Dynamisch, omdat we sportief in beweging blijven en omdat we als vereniging met onze tijd willen meegaan. Ambitieus, omdat we bepaalde sportieve doelen nastreven. En sociaal, omdat we naast het voetbal zelf ook oog willen hebben voor de wereld om ons heen. Olde Veste is meer dan voetbal alleen.

top

Website by Primosite